Tiina Rytky Puhdasta energiaa

Resepti hiilineutraalille hallitukselle

SDP:n johtamiin hallitusneuvotteluihin on kutsuttu mukaan Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Tällä kokoonpanolla on kaikki mahdollisuudet saada aikaan hallitusohjelma, jonka seurauksena Suomesta tehdään hiilineutraali hyvinvointivaltio.

 

Toivon, että tuleva hallitusohjelma pitää sisällään ainakin nämä asiat:

Hiilinielujen kasvattaminen

Kun Kemin sellutehtaan jätti-investointi toteutuu, se pienentää Suomen hiilinieluja ja hidastaa päästöneutraaliin yhteiskunnan siirtymistä. Hallituksen on tehtävä selvät askelmerkit nielujen lisäämiseksi. Tässä esimerkkejä keinoista:

1. Uusien turvemaiden raivaamisen lopettaminen

2. Valtion metsien tuotto-odotusten laskeminen

3. Taloudellisten kannusteiden luominen hiilinieluille

4. Polttamisen vähentäminen energiantuotannossa

5. Lihansyönnin vähentämiseen kannustaminen

 

Päästövähennykset

Päästövähennykset ovat teoriassa helppoja toteuttaa. Homma toimii näin: ensin puhdistetaan sähköntuotanto päästöistä, sen jälkeen sähköistetään kaikki mahdollinen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sähkön tuottamista ydinvoimalla, tuulivoimalla ja vesivoimalla. Vain kahta ensimmäistä voidaan merkittävästi lisätä Suomessa.

Tuore elinkeinoelämän kannanotto sähköveron muutoksista on tervetullut avaus sekä talouden että ilmaston kannalta. Tuulivoima ei tarvitse enää tukiaisia - sitä rakennetaan jo nyt ilman tukia eli syöttötariffeja. Liikenteen päästövähennyksille on luotava selkeä ohjelma ja ratainvestoinneista on tehtävä päätökset.

Suurten kaupunkien lämmitysongelma on ratkaistava mahdollisimman pian. Erilaisten lämpöpumppujen, -varastojen, sähkön ja pienten modulaaristen reaktoreiden yhdistelmällä. Ministeriön on suunnattava resursseja STUKille, jotta se voi luoda sääntelyn uudentyyppisille reaktoreille. Ilman sääntelyä SMRien matka todelliseksi vaihtoehdoksi ei etene, ja pääkaupunkiseudun kivihiili korvataan todennäköisesti puunpoltolla, mikä on luonnon ja ilmaston kannalta kivihiiltäkin huonompi vaihtoehto.

Hiilinielujen osalta avain on Keskustalla, päästövähennyksissä Vasemmistoliitolla ja Vihreillä. Biotaloutta ei voi kasvattaa rajattomasti, ja ydinvoimaa on harkittava kaupunkien lämmityksessä muiden vaihtoehtojen rinnalla. Vaalien alla vaadittiin suureen ääneen kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Se tarkoittaa sitä, että kaikki työkalut päästöjen vähentämiseksi otetaan nyt käyttöön.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Sanoisin, että useiden ehdotustesi suhteen tulee ongelmia keskustan kynnyskysymyksien kanssa. Lainaan vähän kirjoitustasi:

"Hiilinielujen kasvattaminen

Kun Kemin sellutehtaan jätti-investointi toteutuu, se pienentää Suomen hiilinieluja ja hidastaa päästöneutraaliin yhteiskunnan siirtymistä. Hallituksen on tehtävä selvät askelmerkit nielujen lisäämiseksi. Tässä esimerkkejä keinoista:

1. Uusien turvemaiden raivaamisen lopettaminen

2. Valtion metsien tuotto-odotusten laskeminen

3. Taloudellisten kannusteiden luominen hiilinieluille

4. Polttamisen vähentäminen energiantuotannossa"

Tämän jälkeen kannattaa vilkaista keskustan kynnyskysymyksiä suoraan:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006097519.html

Ainakin kynnyskysymykset kohdasta 8 kohtaan 10 ovat aika pahasti ristiriidassa noiden askelmerkkien kanssa:

"8. Maatalouden kannattavuutta on parannettava. Maa- ja metsätaloutta ei saa kuormittaa uusilla kustannuksilla.

9. Sitoudutaan keskustan johdolla tehtyyn kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan ja turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö.

10. Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia."

Keskusta ajaa ennen kaikkea maaseudun elinvoimaisuuden puolesta ja sen tulee olemaan hyvin vaikeata hyväksyä maaseudun elinolojen heikentämistä. Kannattaa muistaa, että keskusta voi hyvinkin lopettaa hallitusneuvottelut, jos sen kynnyskysymykset ohitetaan, sillä ne tulevat olemaan sille arvovaltakysymys.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Vieläkö joku ihan tosissaan uskoo hiilidioksidin haitallisuuteen yhtään mihinkään alle 2000 ppm eli 0,2% (vol) pitoisuuksilla. Ja vielä hallitusvastuuseen pyrkivissä. Voi meitä. Katsokaa nyt ihmeessä mitä muualla maailmassa puuhataan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Vieläkö joku kuvittelee ettei sitä otettaisi tosissaan jokaisen vähänkin älyllisen olennon toimesta?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Vieläkö joku kuvittelee, että tälläset hurmahenkisten vihervasureiden kirjoittelut voi kukaan ottaa tosissaan.

Suomen osuus ilman pilaamissta on promillen murto-osa. Halloo!!
Vaikka koko valtion butjetti käytettäisiin päästöjen vähentämisesksi,
muu maailma ei edes huomaisi sitä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #12

Pettämätön logiikka. Kun osuutemme on pieni niin voimme paskoa omatkin pihat huoletta. Onneksi se porukka jää oppositioon ja älylliset olennot muodostavat hallituksen. Mutta sellainen se vihervasemmisto on, että joutuu pelastamaan oikeiston idiootit itseltään, halusivat ne sitä tai eivät.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #14

Ei tunnu oikein ällyllisten olentojen puuhalta, jos rahaa heitetään taivaan tuuliin.
Tosiasiat ei tätä porukkaa pelota.

PS. vielä kerran, ota kynä ja paperia ja laske itse mikä meidän osuutemme on ja miten paljon Pekinging ilma puhdistuisi, jos vaikka kaikki suomalaiset autot ja tehtaat pysäytettäisiin ja lehmät teurastettaisiin.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen Vastaus kommenttiin #14

Ei, mutta meidän pitää vaatia muidenkin tekevän osuutensa. Esimerkiksi eurooppalaiset hiilenpolttajat, Puola, Saksa, Romania. Ja Aasiassa esim Kiina ja Intia. Kun meillä vähennetään hiilivoimaa, niin Kiinassa on rakenteilla yli tuhat uutta kivihiilivoimalaa. Eikö tässä nähdä ristiriitaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #12

Hyvä, että kirjoitit ilman pilaamisesta. Hiilidioksidi ei näillä alhaisilla pitoisuuksilla pilaa yhtään mitään, päinvastoin elämä kukoistaa yhteyttävien olentojen päästessä hiilidioksiodinälkärajalta pois.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sopulina on kiva rynnätä sinne tänne aina kulloisenkin harhan perässä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"2. Valtion metsien tuotto-odotusten laskeminen"

Yksityisten metsiäkö hakattaisiin?

Antti Rinteeltä kova lupaus Ykkösaamussa: Valtio maksaa Kemin miljarditehtaan liikenneinvestoinnit, jos hänestä tulee pääministeri

– Uskon, että puun hakkuutaso kestää tämän hankkeen. Se on noin kuusi miljoonaa kuutiota lisää nykyiseen hakkuutasoon, joka on tänä vuonna 75-76 miljoonaa kuutiota. Uskon, että hanke puunkorjuun näkökulmasta saadaan vietyä eteenpäin, Rinne totesi.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/01132d35-86e...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tosiaan todella helppo toteuttaa. Se miksi ei sitten toteuteta jäi auki.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hiilen sitomisen tehokkain tapa on mikrolevät, tarkemmin ottaen Spirulina.

Tulevaisuudessa hiilivoimalat eivät siis tuota hiilidioksidia: vaan kaivattua happea.

On vaikea löytää tilastoja mistään kuinka planeetan happitasot on menneet ajan kuluessa. En ainakaan itse löydä?

Suomeksi ensimmäinen laajempi katsaus mikrolevän kasvatukseen:

https://spirulinasuomi.wordpress.com

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilidioksidi 0,04%(vol) kontra happi n. 21%(vol). Jos ovat linkittyneet toisiinsa, niin ei sen hiilidioksidin poistaminen ilmasta talteenottamalla tai yhteyttämällä juurikaan lisää happea. Esim. yhteyttämisessä happi vapautuu vedestä, ei siis hiilidioksidista, vaikkakaan koko yhteyttämistä ei tapahtuisi ilman hiilidioksidia.

Lyliane Lambert

Tässä vielä pari, koska näemmä kotinurkat unohtuu:
Hiilen polton lopettaminen heti
Betonirakentamisen kieltäminen (puu on ekologisempi aines)
Vaatteiden ylikulutuksen vähentäminen
Lemmikkielämistä luopuminen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Lehmät on myös kaikki lopetettava.
Ne kun röyhtäilee ja piereskelee ilman pilalle.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Ministeriön on suunnattava resursseja STUKille, jotta se voi luoda sääntelyn uudentyyppisille reaktoreille. Ilman sääntelyä SMRien matka todelliseksi vaihtoehdoksi ei etene"

Oikein,kyllä.

"ydinvoimaa on harkittava kaupunkien lämmityksessä muiden vaihtoehtojen rinnalla."

Oikein, Ydinvoimaa ei ole vain harkittava, vaan myös toteutettava.

Mikäli Suomesta halutaan nykyisellä elintasolla tehdä CO2 neutraali, on y-voima ainoa realistinen vaihtoehto, koska Helsinkiläiset eivät halua täyttää Suomenlahtea tuulimyllyillä, vaan ne pitää rakentaa muiden maisema- ja meluhaitaksi.

Joka tapauksessa tuulimyllyjen rakentaminen on täyttä hulluutta.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Kemin sellutehdas ei hidasta, vaan nopeuttaa hiilineutraaliin maailmaan pääsyä. Se tuottaa fossiilitaloutta korvaavia tuotteita maailman kestävimmällä tavalla tuotetusta puusta aiempia laitoksia tehokkaammin ja samalla lämpöenergiaa tuottaen. Ei sitä tarvitse mitenkään kompensoida, se kompensoi itse fossiilitalouden päästöjä.

Kai Häppölä

Varsin hyviä avauksia keskusteluille pääosin!
- Hiilinielut on tärkeä keskustelu osana ilmastoa, samoin sitä koskevat tavoitteet. Siis ei vain kansallisista lähtökohdista vaan alusta alkaen globaalina ratkaisuina.
- Hallitusneuvotteluissa on tärkeä olla unohtamatta sitä kansainvälistä toimintaympäristöä jossa eletään ja jota eräät valtiot järkyttävästi käyttävät pelikenttänään tavoitellessaan lyhytaikaisesti omaa etuaan. Kansainvälisen kaupan tasapaino ja kehityssuunnat saattavat olla kipinä, jossa jo haitallisten sotien lisäksi eskaloituu uusia. EU on nähty mahdollisuuteena luoda ympäristö, jossa voidaan rakentaa puitteita joilla vaikutetaan RAUHAAN. EU:n rakentaminen on nähtävä keinona vaikuttaa. Yksin toimien emme saa näkyvyyttä emmekä vaikuttavuutta jota tarvitaan.
- Maahanmuuttopolitiikkaan vaikutetaan parhaiten rakentamalla rauhaa, mahdollisuutta sammuttaa alkavia konflikteja missä tahansa. Viimeistään Syyrian sodan kohdalla on pitänyt herätä siihen, että valtioiden asukkaiden muuttovirtoja hallitaan parhaiten kun asumisympäristöihin ja elämisen lähtökohtiin paneudutaan oppien tehdyistä virheistä muualla ja rakennetaan keinoja puuttua niihin.
- Ulkopolitiikka maailmanpolitiikan vaikutusympäristössä on tärkeää kun muistamme sen, että yksinään olemme heikkoja, mutta toimien yhdessä voimme ennakoivasti puuttua ongelmiin.
- Saamme vetovastuun EU-tasolla heinäkuussa. Onko meillä silloin hallitus? Entä mitä on agendalla? Ehdottoman tärkeä hallituskysymys! NYT EI KANNATA JÄÄDÄ TUIJOTTAMAAN OMAAN NAPAAN TAI HALLITUSKOKOONPANON PUOLUENÄKÖKULMASTA; TARVITAAN LAAJEMPAA NÄKÖKULMAA!

Kai Häppölä

Varsin hyviä avauksia keskusteluille pääosin!
- Hiilinielut on tärkeä keskustelu osana ilmastoa, samoin sitä koskevat tavoitteet. Siis ei vain kansallisista lähtökohdista vaan alusta alkaen globaalina ratkaisuina.
- Hallitusneuvotteluissa on tärkeä olla unohtamatta sitä kansainvälistä toimintaympäristöä jossa eletään ja jota eräät valtiot järkyttävästi käyttävät pelikenttänään tavoitellessaan lyhytaikaisesti omaa etuaan. Kansainvälisen kaupan tasapaino ja kehityssuunnat saattavat olla kipinä, jossa jo haitallisten sotien lisäksi eskaloituu uusia. EU on nähty mahdollisuuteena luoda ympäristö, jossa voidaan rakentaa puitteita joilla vaikutetaan RAUHAAN. EU:n rakentaminen on nähtävä keinona vaikuttaa. Yksin toimien emme saa näkyvyyttä emmekä vaikuttavuutta jota tarvitaan.
- Maahanmuuttopolitiikkaan vaikutetaan parhaiten rakentamalla rauhaa, mahdollisuutta sammuttaa alkavia konflikteja missä tahansa. Viimeistään Syyrian sodan kohdalla on pitänyt herätä siihen, että valtioiden asukkaiden muuttovirtoja hallitaan parhaiten kun asumisympäristöihin ja elämisen lähtökohtiin paneudutaan oppien tehdyistä virheistä muualla ja rakennetaan keinoja puuttua niihin.
- Ulkopolitiikka maailmanpolitiikan vaikutusympäristössä on tärkeää kun muistamme sen, että yksinään olemme heikkoja, mutta toimien yhdessä voimme ennakoivasti puuttua ongelmiin.
- Saamme vetovastuun EU-tasolla heinäkuussa. Onko meillä silloin hallitus? Entä mitä on agendalla? Ehdottoman tärkeä hallituskysymys! NYT EI KANNATA JÄÄDÄ TUIJOTTAMAAN OMAAN NAPAAN TAI HALLITUSKOKOONPANON PUOLUENÄKÖKULMASTA; TARVITAAN LAAJEMPAA NÄKÖKULMAA!

Kai Häppölä

Varsin hyviä avauksia keskusteluille pääosin!
- Hiilinielut on tärkeä keskustelu osana ilmastoa, samoin sitä koskevat tavoitteet. Siis ei vain kansallisista lähtökohdista vaan alusta alkaen globaalina ratkaisuina.
- Hallitusneuvotteluissa on tärkeä olla unohtamatta sitä kansainvälistä toimintaympäristöä jossa eletään ja jota eräät valtiot järkyttävästi käyttävät pelikenttänään tavoitellessaan lyhytaikaisesti omaa etuaan. Kansainvälisen kaupan tasapaino ja kehityssuunnat saattavat olla kipinä, jossa jo haitallisten sotien lisäksi eskaloituu uusia. EU on nähty mahdollisuuteena luoda ympäristö, jossa voidaan rakentaa puitteita joilla vaikutetaan RAUHAAN. EU:n rakentaminen on nähtävä keinona vaikuttaa. Yksin toimien emme saa näkyvyyttä emmekä vaikuttavuutta jota tarvitaan.
- Maahanmuuttopolitiikkaan vaikutetaan parhaiten rakentamalla rauhaa, mahdollisuutta sammuttaa alkavia konflikteja missä tahansa. Viimeistään Syyrian sodan kohdalla on pitänyt herätä siihen, että valtioiden asukkaiden muuttovirtoja hallitaan parhaiten kun asumisympäristöihin ja elämisen lähtökohtiin paneudutaan oppien tehdyistä virheistä muualla ja rakennetaan keinoja puuttua niihin.
- Ulkopolitiikka maailmanpolitiikan vaikutusympäristössä on tärkeää kun muistamme sen, että yksinään olemme heikkoja, mutta toimien yhdessä voimme ennakoivasti puuttua ongelmiin.
- Saamme vetovastuun EU-tasolla heinäkuussa. Onko meillä silloin hallitus? Entä mitä on agendalla? Ehdottoman tärkeä hallituskysymys! NYT EI KANNATA JÄÄDÄ TUIJOTTAMAAN OMAAN NAPAAN TAI HALLITUSKOKOONPANON PUOLUENÄKÖKULMASTA; TARVITAAN LAAJEMPAA NÄKÖKULMAA!

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Tiina kirjoitat seuraavaa: " Liikenteen päästövähennyksille on luotava selkeä ohjelma ja ratainvestoinneista on tehtävä päätökset."

Yhdyn väitteen alkuosaan jossa toteat että " päästövähennyksille on luotava selkeä ohjelma".
suomessa se tarkoittaisi mm :

1) että LVM aloittaisi välittömästi liikenteen kestävän kehityksen tutkimukset joissa kaikki analyysit tehdään viiden liikennemuodon mukaisesti EU: ssa sovitun liikennestrategin mukaisesti ja LVm:n alaisten laitosten hallinnoissa otetaan viiden liikkennemuoto ja sen alueelliset mahdollisuudet ja henkilöstö tarpeet asianmukaisesti huomioon.http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275761-liikenteen-supertorstai-kaksi-nimea-yli-muiden

2) Edellämainitut muutokset tuovat mahdollisuuden kaikkien teollisuuslaitosten EU:ssa sovitun mukaisiin ympäristölupamenettelyihin joita maassa on laiminlyöty mm Äänekosken ja Kuopion laitosten suhteen

http://www.sisavesi.fi/?page_id=346

3) Raideliikenne infraan panostaminen on saanut ylisuuret mittasuhteet onnistuneen lobbauksen ansiosta jo nyt viimeiset kymmenen vuoden budjetit olleet raideliikenne painotteisia noin 53% kaikesta valtion liikenne infra budjeteista on käytetty raideliikenteeseen. 45% maantieliikenteeseen ja alle 2% vesiliikenteeseen vaikka lähes 90% maamme viennistä ja tuonnista kulkee vesitse sen kehittämismahdollisuudet ovat jätetyt jopa valtion taholta tutkimatta

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27... sekä raideliikenne infra lobbareiden vaikutusta tutkinut

http://ollisaarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27575...

unohtamatta sitä, että koko eduskunnassa oleva puoluelaitosjärjestelmä on saatu puutteellisilla tutkimuksilla yhtenäisesti raideliikenne kehittämisen taakse ja toimimaan neljän liikennemuodon kehittämisillä kun EU;ssa on sovittu viiden liikennemuodon kehittämismallit ja tuet . Siitä huolimatta että oikeuskansleri on jäädyttänyt hankevarat ja aiemmin puuttunut vuonna 2013 eduskunnalle tuotettuihin puutteellisiin päätöksiin johtaneisiin eduskunnalle toimitettuihin Liikenneviraston tietoihin, kaikki viralliset tahot eivät vielä usko että on muutosten aika.

Tavoitteena kestävä kehitys EU:ssa sovituin liikenne strategisin menetelmin joita EU rahallisesti tukee. Joita maakunnat ovat alkaneet pelkän raideliikenne investointien ohella valtiolta vaatimaan. http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Se, että Suomi olisi hiilineutraali ei rakaise mitään. Kun Kiina on rakentamassa reilusti yli tuhatta uutta hiilivoimalaa, niin joku viisas voisi laskea, mikä vaikutus sillä on ilmaston lämpenemiseen. Ei kait mitään, kun siitä ei olla huolissaan ja siitä ei edes saisi keskustella.

Ilmastoasiat ratkaistaan Kiina-Intia akselilla, 3 miljardia asukasta, ei 5,5 miljoonn asukkaan Suomessa. Minua ihmetyttää suuresti se, että Pariisin ilmastokokous antoi monelle suurelle saastuttajlle vapaamatkustajan oikeudet.

Kun Kiinan talous joutuu alamäkeen, uskooko joku, että Kiina maailman suurimpien hiilivarojen omistajana luopuu niiden käytöstä. Varsinkin, kun hiilikauppa hiljenee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset