Tiina Rytky Puhdasta energiaa

Tylsä, suomalainen vallankumous

Suomi on alkaa olla hyvässä seurassa. Tiesitkö, että Suomessa tuotetusta sähköstä noin 80 prosenttia on päästötöntä? Noin puolet siitä on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä ja toinen puolikas ydinvoimalla. Tilanne paranee entisestään, kun Olkiluodon kolmas ydinvoimalaitos otetaan vihdoin käyttöön.

Emme ole tässä tilanteessa sattumalta. Suomen hallitukset ovat tehneet kokoonpanosta riippumatta kohtuullisen progressiivista ilmastopolitiikkaa. Ainoastaan Ruotsi, Norja, Ranska ja Sveitsi menevät EU-maista meidän ohitsemme, jos mittarina käytetään sähköntuotannon päästöttömyyttä.

Sähköntuotannon päästöjen väheneminen on erinomainen esimerkki huomaamatta tapahtuneesta muutoksesta. En ole kuullut monenkaan ammattituohtujan valittavan sitä, että olemme kehdanneet sulkeneet fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimalaitoksia yksi toisensa jälkeen. Syy on varmaan se, että juuri kukaan ei ole mokomaa huomannut.

Seuraavaksi sama temppu on tehtävä liikenteessä ja lämmityksessä. Lähtötilanne ei tosin ole kovin helppo. Alkuvuoden kummallisimpia keskusteluita on ollut väite, että joskus 2030-luvulla, valvovat sosiaalidemokraatit tulevat ja vievät Toyotat pihasta. Eivät vie, jokainen saa pitää autonsa. Mutta uusien, markkinoille tulevien autojen olisi hyvä olla vähäpäästöisiä mahdollisimman pian. Se ei ole kohtuuton vaatimus – tieliikenteessä syntyy yhä noin viidennes Suomen päästöistä.

Menestyksekäs ilmastopolitiikka on kaikkea muuta kuin sarja jatkuvia mullistuksia. Se on taustalla tapahtuvaa huomaamatonta muutosta, jota ihmiset eivät oikein edes huomaa.

Lauantaina Helsingissä marssitaan ilmaston puolesta. Paikalle odotetaan tuhansittain osallistujia. Yksittäisten ihmisten tärkein ilmastoteko on ilmaista oma tahtonsa: ilmastonmuutos on otettava vakavasti ja toimiin on ryhdyttävä, tekoja tehtävä.

Kun lukaisin tänä aamuna sähköpostini, siellä odotti kolme viestiä eri järjestöiltä. Oli kiertotaloutta, bioenergiaa ja elintarviketeollisuutta. Ne kaikki puhuivat ilmastosta.

Juuri nyt tuntuu, että viesti on tavoittanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ilmaston muuttuminen on tosiaan otettava vakavasti. Kohti seuraavaa jääkautta ollaan menossa ja on alettava miettiä, minne Pohjolan porukat mahtuvat asumaan ja syömään.

Hiilidioksidi ei ole ongelma.

Sveitsi ei muuten ole EU-maa, no ehkä EU-demareitten haaveissa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ruotsi ja Norja ovat listalla valtavan vesivoimavaranton, Ranska ja Sveitsi vahvan ydinvoimasektorin ansiosta.

Suomi voi lyhyellä tähtäimellä kasvattaa "vastuitaan" lisäämällä merkittävästi sekä ydin- ja vesivoimaa.

Erittäin vähän on puhuttu aurinkopaneeleista joiden hinta/laatusuhde tulee alas kohisten ja joka on jo pitkään ollut USA:n tullipolitiikan uhri. Trump ei suinkaan nostanut aurinkopaneeleiden tulleja ja sitä kautta heikentänyt vaihtoehtoisen energiatuotannon edistymistä, vaan palvottu pakkomielteinen pommittaja "rauhannobelisti" Obama. Se siitä Obaman hyvyydestä.

Odotan myös, että geoterminen lämpö tulee saamaan jatkossa lisää markkinoita ja Mika Anttonen (ST1) tekee loistavaa työtä rahoittaessaan kokeilua.

Demarit ovat olleet pääsääntöisesti vastuullisia energiapolitiikassa, koska viimeistään paperiliiton kaverit ovat asiasta muistuttaneet. Halpa energia tuo teollisuuteen investointeja ja työpaikkoja.

Ainoa tahra tässä on demareiden pakkomielteinen Vuotoksen altaan vastustaminen. Mielestäni vesivoima on kaikista sähköntuotannon muodoista suositeltavin ja turvallisin.

Hakkuita rajoittamalla ja hiilinielua "kasvattamalla" sahaamme kirjaimellisesti omaa oksaa.

Tiedän miten kilpailtuja ja haluttuja sellutehtaavat ovat investointeina. Suomella ei ole yhtään varaa antaa löysää tässä kilpailussa.

Siksi en äänestä tahoja, jotka vastustavat vesivoiman lisärakentamista ja rajoittavat hakkuita.

Äänestän muita tahoja kuin sdp, vasemmisto ja vihreät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset