Tiina Rytky Puhdasta energiaa

Olisiko aikuisten jo aika seurata lastensa esimerkkiä ja mennä lakkoon?

Koululaiset ympäri maailmaa lakkoilevat tänään tehokkaampien ilmastotoimien puolesta. Myös suomalaiset koululaiset osallistuvat lakkoon. Ruotsalaisen Greta Thurnbergin innoittamat lakkolaiset ovat syystäkin huolissaan. Nyt koulussa olevien lasten sukupolvi on se, jonka aikana ilmasto ja ympäristö muuttuu silmissä. Peruuttamattomasti ja lopullisesti.

Koululaisten turhautumista on helppo ymmärtää. He ovat pelkän sivustakatsojan roolissa, kun aikuisten pyörittämä maailma kulkee kohti vääjäämätöntä katastrofia. Kun nykyiset lapset ovat aikuisia, voi olla jo liian myöhäistä muuttaa suuntaa.

Paljon vaikeampaa on ymmärtää joidenkin koulujen suhtautumista nuorten mielenilmaisuun. Vaikka monet opettajat ovat ilahduttavasti tukeneet oppilaitaan, saa oppilas lakkoilusta palkkioksi luvattoman poissaolon. On irvokasta, että koulusta saa vaikka viikon loman Thaimaan-matkaa varten, mutta huolenilmaus yhteisestä tulevaisuudesta on lintsaukseen verrattavaa velttoilua.

Nuoret ansaitsevat kaiken tukemme ja ennen kaikkea vastauksia siihen miten me estämme ilmastokatastrofin. Joona-Hermanni Mäkinen kirjoittaa YLEn kolumnissaan (https://yle.fi/uutiset/3-10677363)  osuvasti:

“Kaiken “Nuorissa on toivo” -puheen keskellä on ymmärrettävä, kuinka paljon aikuiset voivat saada muutosta aikaan. Koululaisten lakko on tärkeä pelinavaus, mutta aikuisten on kannettava aikuisten vastuu. Yleislakko muuttaisi ilmastopolitiikkaa nopeasti.”

Yksittäisten ihmisten tärkein tehtävä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on luoda poliittista painetta päättäjille. Kuvitelkaa, mitä olisimme saaneet aikaan, jos viime vaalikaudella ilmastoasioihin olisi käytetty sama määrä työaikaa kuin sote-uudistukseen!

Joukossa on voimaa. Se nähtiin päättyvällä vaalikaudella, kun hallitus pakotettiin perääntymään esimerkiksi työelämää koskevasta pakkolakipaketista ja aktiivimalli kakkosesta.

Jos liitymme yhteen ja käytämme joukkovoimaa planeettamme ja tulevaisuutemme puolustamiseen, me kykenemme tekemään muutoksen.

Nyt lapset tekevät aikuisille kuuluvat työt.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Ilman muuta mennään kaikki lakkoon niin kyllä päästöt vähenee mutta odotetaan kuitenkin niin kauan, että lämmityskausi loppuu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Merkittävä osa Suomen päästöistä aiheutuu työnteosta, joten kyllä aikuisten lakko tässä mielessä olisi, jos mahdollista, vieläkin hyödyllisempi kuin koululaisten lakko. Perjantain lisäksi myös maanantai olisi hyvä lisäys lakkokalenteriin. Ei muuta kuin tuumasta toimeen.
Kesällä, jolloin ilmaston lämpeneminen tuntuu vielä enemmän kuin talvella, voisi pitää muutaman kuukauden kesälakon ilmojen korjaamiseksi. Lakkokorvauksista pitää luonnollisesti neuvotella etukäteen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ilmastomuutos: Maksa, niin saat saastuttaa(verotus).

Aina tulen tankkaamaan dieseliä tankkiin, syön lihaa, matkustelen, kulutan jne. Rahalla näistä selviää vai mitä ;)

Käyttäjän leppanenheikki kuva
Heikki Leppänen

Paras ilmastoteko on lopettaa työnteko kokonaan. Pysäytetään tehtaat ja laitokset, makaillaan kotona. Ilmasto pelastuu eikä tule saasteita. Viimeinen sammuttaa valot.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Mennään vaan kaikki lakkoon ja pitkään.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ehdotan Suomeen yleislakkoa Romanian, Bulgarian ja Puolan ilmansaastuttamisen lopettamiseksi. Esitän, että Suomesta lähetetään kolmen tuhannen henkilön viherdelegaatio Kiinaan osoittamaan mieltään hiilenpolttoa vastaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas
Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No onpa ihmeellinen kirjoitus. "Nyt lapset tekevät aikuisille kuuluvat työt." Mitkä ihmeen työt? Eikö lakkoilu ole juuri töiden tekemättä jättämistä? Mikä ihmeen ajateltu syy-yhteys on koululakkoilun ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen välillä? Jos halutaan osallistua mielenosoituksiin, niitähän kannattaisi järjestää esim. lauantaina, niin ei tarvitsisi koulutyötä jättää väliin. Silloin mielenosoituksiin osallistuminen olisi osoitus asiaa koskevasta huolesta eikä lintsaushalusta tai massaliikehdinnästä.

"On irvokasta, että koulusta saa vaikka viikon loman Thaimaan-matkaa varten, mutta huolenilmaus yhteisestä tulevaisuudesta on lintsaukseen verrattavaa velttoilua." On irvokasta, että noissa lakkoilijoissa on paljon niitä, joiden perhe tekee juuri tekee noita Thaimaan-matkoja. Lakkoilulla vaaditaan jotain joltakulta muulta kuin itseltä, mutta onko monellakaan lakkoilevalla koululaisella edes mitään selvää käsitystä, mitä ja keneltä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olli Väisälä, osut naulan kantaan.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Olisiko aika ottaa selvää itse tämän IPCC:n ilmastoraportin "tieteellisestä"
statuksesta ? Kannattanee lukea ja olla aidon kriittinen koko ilmastomuutok-
sen uutisoinnin alkulähdettä kohtaan. IPCC ei ole raamattu tai koraani, tosin
on median pommittama alkuräjäys ahdistukseen ja ihmisten syyllistämiseen.

Seuraavin hakusanoin kansantajuista tiedemiehen vastaväittämää ja tosiasioita
poliittisen agendan ohjauksessa tietyin sitein toimivasta IPCC.n puuhastelusta.

"Epätieteellinen IPCC tulisi lakkauttaa" Antero Järvinen tai hakusanoin
ilmastorealismia.blogspot.com/2017/01/epätieteellinen-ipcc-tulisi-lakkauttaa

Kaikki maailman ilmaston ja maapallon geologista historiaa, aurinkotieteilijät
mukaan lukien eivät ole samaa mieltä tai allekirjoita IPCC:n maailmanloppua.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Parasta ilmastonmuutosta on mennä lisääntymislakkoon.
"Yksi lapsi vähemmän säästää 58.6 tonnia laskennallisia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
Seuraavaksi tulee eläminen ilman autoa 2.4 tonnia."
http://steriloimislaki.blogspot.com/p/lapsen-vaiku...

Koululaiset saisivat muuttaa paljon omia kulutustottumuksiaan, niin vaikuttaisivat enemmän kuin pelkällä lakkoilulla.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Voi hyvääyötä näitten lasten jutuille. Yleislakolla vaali-rytky demareille. Tällaiset kaunottaret pyörittämään Suomenniemeä. Mistä ajatushautomosta näitä sikiää!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Kun nykyiset lapset ovat aikuisia, voi olla jo liian myöhäistä muuttaa suuntaa."

Miten niin liian myöhäistä? Jos hiilidioksidin lisäys ilmakehässä nostaa maapallon keskilämpötilaa, niin kai sen vähentäminen vastaavasti laskee sitä? Vai tarkoitatko, että tuolloin (eli tuossa vajaan 20 vuoden kuluttua) koko ihmiskunta voi olla tuhoutunut?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hyvin on oppi mennyt perille. Nuoret lakkoilevat ilmastonmuutosta vastaan, mutta haluavat että joku muu tekee sen heidän puolestaan.

Kun nuorten kulutustottumuksia seuraa, niin niistä tottumuksista löytyy pahimmat saastuttajat. Kännykät kuluttavat yhden kylän sähköntarpeen, Kiinakrääsän shoppailu joka tuodaan tuhansilla lentokoneilla eurooppaan ja Suomeen, hampurilais ja - pizzaketjut kiittävät, vanhempien kanssa lentomatkailu, autoilu, muotivaatteet etc.

Kertokaa tänään vanhemmillene, että sinä luovut tästä kaikesta ja vaadit koko perheeltä samaa !

Tässä lakossa ei ole kyse muusta kuin lintsaamisesta ay-liikkeen oppien mukaan. Mielenilmaisut sattuvat aina perjantaille, että saadaan pitkä viikonloppu ja 10 % on oikeasti mielenilmaisun takan, muut saavat vapaata.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jep, ja yksi oleellisimmista kysymyksistä kuuluu: luopuisivatko nuoret lentomkatkailusta? Eli siis vaihto-oppilasvuosista, au-pair keikoista ja reppureissailuista yli tuhannen kilometrin etäisyydellä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Vaikka katsonkin hieman karsaasti tätä nuorten ilmastolakkoilua, ja näen sen yhtenä turhuutena lisäyksenä sarjaan missä mainitaan paavi ja nunna, niin silti vähintään yhtä tyhmää on nuorten syyllistäminen. Eiköhän se syy nuorten kulutuskäyttäytymiseen kuitenkin lie vanhemmissa ja heidän vanhemmissaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Eiköhän se syy nuorten kulutuskäyttäytymiseen kuitenkin lie vanhemmissa ja heidän vanhemmissaan."

Tuohan tarkoittaisi käytänössä sitä, että nuoria ei voi pitää vastuullisena tekemisistään. Siitä pitäisi ilmeisesti tehdä se johtopäätös, että heitä ei kannata ottaa miksikään esikuvaksi, varsinkin jos käytäntö on se, että he puhuvat yhtä ja tekevät toista.

No, käytännössä ei tietysti ole sellaista yhtenäistä joukkoa kuin nuoriso. Sen sijaan on kyllä varsin paljon yhteisiä piirteitä omaava joukko jota kutsutaan poliitikoiksi. Ja nuoleskelu on yksi vanhimmista ääntenkalastelun menetelmistä.

Risto Salonen

Viimeksi kun näistä asioista nuoret olivat kiinnostuneita, julkaistiin Äänetön kevät-kirja tai Kasvun rajat raportti. Maailman väkiluku oli tuolloin neljän miljardin alapuolella. Toivotaan, ettei nyt IPCC:n raportti kasvata väkilukua vuoteen 2050 14 miljardiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#13:
Niinpä.
Silloin kun väkeä oli tuo vajaat neljä miljardia, elintarviketuotannon riittämättömyys oli suuri ja aiheellinen huolenaihe. Sitä ongelmaa ryhdyttiin torjumaan sillä vihreällä vallankumouksella, jota nykyisin kauhistellen nimitetään tehomaataloudeksi. Ratkaisu onnistui puolittain. Elintarviketuotantoa kyllä onnistuttiin kasvattamaan, mutta se toinen puoli, väestönkasvu, jäi hoitamatta. Tai, jos tarkemmin katsotaan, kyllä se väestönkasvukin saatiin monin paikoin aisoihin. Se onnistui Kiinassa, Euroopassa ja jopa molemmissa Amerikoissakin. Mutta ongelma-alueiksi jäivät Afrikka ja eteläinen Aasia. Ja väestön kasvu on kuin tulipalo. Se on saatava sammutetuksi tai ainakin rajattua niin, että se ei leviä, sillä muuten kaikki touhuilu ilmastonmuutoksen ympärillä tai luonnon suojelussa hukuu väestönkasvun alle. Jostakin omituisesta syystä tämä ongelmien perussyy ei kuitenkaan saa näissä propagandajutuissa minkäänlaista huomiota. Näperrellään mieluummin jonkun kasvissyönnin kanssa tai kehitetään anekauppaa eli erilaisia uusia veroja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lakko – siinäpä vasta ylivertainen ratkaisu kaikkiin ihmiskunnan ongelmiin!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin, jokaiseen monimutkaiseen ongelmaanhan on ratkaisu, joka on selkeä, yksinkertainen ja toimimaton. Ja lakkohan on helppo ja yksinkertainen ratkaisu jos mikä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Harmi, että Föhn-tuuli teki parin viikon mittaisen pakkaslakon talvisäähän. Jos sitä ei olisi tullut, olisimme saaneet nauttia parin viikon kunnon pakkasista myös etelässä. Uskon, että lakkointoilu olisi jäänyt silloin vähemmälle.

https://fi.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6hntuuli

Sukulaiseni lähetti Amerikan mailta Michiganista valokuvia ja kertoi, että siellä satoi lunta 29 tuumaa = 73 senttimetriä yhdessä vuorokaudessa. Äiti oli jäänyt lumimottiin. Talvet ovat muutoinkin viime vuosina keskittyneet Pohjois-Amerikan mantereelle.

Olen seurannut Auringon aktiivisuusvaihteluja 29 vuoden ajan. Auringossa on alkanut jo kuukausia kestänyt pilkuton/lähes pilkuton kausi, jonka loppua ei ole näkyvissä. Tilanne, jossa nyt olemme, on erittäin poikkeuksellinen. Se herättää ilman muuta huolta maapallon ilmaston kehittymisestä – kylmempään suuntaan. Muutokset näkyvät ensin näillä pohjoisilla latitudeilla.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Tiina, huomenna aamulla kun juot aamukahviasi maailman väestö on kasvanut n. 200 000 ihmisellä tästä päivästä. Tampereen verran, suunnilleen. Mitä aiot tuolle asialle tehdä?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tiina ottaa aamulla suihkukoneen Afrikkaan ja taksin viitakon laitaan ja julistaa alkuasukkaille: Lakko tulloo, sano. Tulloo!!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Nuorten lakkoilu on jalo teko ja he taistelevat hyvän asian puolesta. On kuitenkin ymmärrettävää ettei maapalloa voi museoida, ihmiskunnan on vain sopeuduttava muutoksiin niin kuin se on ennenkin tehnyt. Tämän hyväksymällä voimme viimein vasta alkaa rakentamaan yhdessä parempaa huomista.

http://danielmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2709...

Toimituksen poiminnat