Tiina Rytky Puhdasta energiaa

Lapset ovat yhteisiä, joten kustannustenkin pitäisi olla

Tänään on se päivä vuodesta: naistenpäivä, jolloin jaetaan ruusuja ja suklaata. Ne lämmittävät hetken, mutta paljon enemmän lämmittäisivät teot, jotka vievät tasa-arvo eteenpäin. Sellainen olisi ollut perhevapaajärjestelmän uudistaminen, joka nykyiseltä hallitukselta jäi surkeasti lähtökuoppiinsa.

Raskaus on riski naisen työuralle ja synnytysikäisen naisen on miestä vaikeampaa löytää vakituinen työpaikka. Pitkät perhevapaajaksot hidastavat urakehitystä, laskevat eläkettä ja pahimmillaan toimivat köyhyysloukkuna. Naisten euro on edelleen 83 senttiä ja nousu on pahasti jumissa vuodesta toiseen. Yksi suurimmista syistä on yhteiskunnan suhtautuminen perhevapaisiin. Lapset ovat yhteisiä, mutta perhevapaan kustannukset kuuluvat edelleen äideille ja näiden työnantajille.

Perhevapaat vaativat täysremontin. Kustannukset on jaettava tasaisesti työnantajien kesken. Samalla molempia vanhempia on kannustettava pitämään nykyistä tasaisemmin perhevapaita. Osa vapaista on pakko kiintiöidä, sillä toivomalla muutos ei tapahdu, se on jo nähty.

Perhevapaiden kestoa voi remontin yhteydessä lyhentää. Se helpottaisi naisten töihin paluuta, kun osaaminen ei pääse vanhenemaan. Jokainen perhevapaalta palaava joutuu etsimään uudelleen asemansa työpaikalla. Onnekkaita ovat ne, joilla paikka on edelleen odottamassa, ja tehtävät mielekkäitä. Aivan tavatonta ei ole huomata, että vapaan aikana firma on jatkanut elämäänsä ja työtehtävät jaettu pysyvästi eteenpäin.

Tärkeintä ei ole se, mitä tapahtuu tänään naistenpäivänä, vaan mitä tapahtuu vuoden jokaisena muuna päivänä. Nyt on vihdoin aika tuoda perhevapaajärjestelmä nykyaikaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Naisten euro on edelleen 83 senttiä ja nousu on pahasti jumissa vuodesta toiseen.”

Tätä valhetta jaksetaan toistaa loputtomiin. Miehet tienaavat enemmän, koska tekevät enemmän töitä. Onko tämä jotenkin vaikeaa ymmärtää?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

On vaikea ymmärtää. Naiset hakeutuvat hoiva-alalle ja miehet insinööritieteisiin. Palkkaero selittyy myös sillä.

En ole kuullut tapauksesta, että esim. miespuoliselle sairaanhoitajalle maksetaan enemmän kuin naiselle?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Aivan varmasti samasta työstä maksetaan sama palkka. Tietenkin palkan tulee olla suhteessa työsuoritteeseen, esimerkiksi työtuntien määrään. Kummallista, että tästä ylipäätään jaksetaan edelleen itkeä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mites armeija aika miehillä?

Toimituksen poiminnat